Eğitim ve öğretim merkezlerinde bilgiyi öğrencilere mümkün olduğunca kalıcı bir şekilde aktarmak amacıyla çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Kullanılan yöntemler, kısa sürede öğrencilerin gerekli bilgileri uzun süreli belleklerine depolamaları için gerekli olarak görülmektedir. Eğitim ve öğretim yöntemleri kullanırken daha iyi bir sonuç elde etmek amacıyla eğitim teknolojisinden yararlanılmaktadır. Verimlilik ve niteliği büyük ölçüde arttırmaya yarayan eğitim teknolojisi içeriğinde pek çok araç ve gereci barındırmaktadır. Bu araç ve gereçlerden biri olan harita hem Tarih hem de Coğrafya derslerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Amacına uygun dizayn edilmiş bir harita, bu iki derste kullanıldığında başarı düzeyinin büyük ölçüde artmasına olanak sağlamaktadır.
Tarih dersi dönemin siyasi sınırlarını gösteren bir harita üzerinden anlatıldığı taktirde çok daha akılda kalıcı olmaktadır. Herhangi bir savaş anlatılırken öğrenci cephenin bulunduğu konumu görebildiği için ne gibi doğa şartlarına sahip olduğunu tahmin edebilmektedir. Bu da savaşın bir film sahnesi gibi beyninde canlanmasına olanak vermekte ve bilginin uzun süreli hafızaya aktarılmasını kolaylaştırmaktadır. Bilgilerin duyma organına olduğu gibi görme organına da hitap ettiği harita yönteminde, bilgileri kodlamak çok daha kolaydır. Bilgileri kodlamak kolay olduğu için kısa sürede daha fazla bilgi depolanabilir. Bu da harita yöntemini hem zaman kazandıran hem de başarı getiren bir yöntem yapmaktadır.
Coğrafya, adı üzerinde, yer kürenin özelliklerini ve dünyayı öğrencilere aktarmak amacıyla öğretilen bir derstir. Bu derste başarılı olmak isteyen bir öğrencinin mutlaka harita kullanması gerekmektedir. Hangi yer şekillerinin nerede olduğunu, hangi coğrafi bölgenin ne gibi özellikleri olduğunu harita üzerinden öğrenmek bilgilerin kalıcı olmasını sağlamaktadır. Tarih dersinden farklı olarak Coğrafya dersi sınavlarında pek çok soru harita üzerinden sorulmaktadır. Öğrencinin daha önce haritalar üzerinde pratik yapması veya soru çözmesi hızı ve doğru cevap verme ihtimalini arttıracaktır. Buna ek olarak coğrafya dersinde harita kullanımı, ülkemizin farklı doğal zenginliklerini öğrenmemize katkıda bulunmakta ve daha bilinçli nesiller yetişmesine imkan sağlamaktadır.