Yeni nesil YKS ve LGS sorularına kusursuz bir şekilde hazırlanmak isteyen öğrencilerin pek çok farklı noktaya özen göstermesi gerekmektedir. Yapılan çalışmanın etkili olabilmesi, zihindeki bilgilerin sınav anında çağırılabilmesi ve doğru bir şekilde kullanılabilmesi için farklı türden hazırlıklar yapılması gerekmektedir. Gerekli hazırlıklar yapılmadan körü körüne çalışan öğrencilerin soru çözerken ya da sınav anında hüsrana uğramaları kaçınılmazdır. Sınav adaylarının kapasitelerini maksimum düzeyde kullanabilmeleri ve çalıştıklarının meyvelerini alabilmeleri için çalışma ortamı gibi farklı değişkenleri en iyi duruma getirmeleri gerekmektedir.
Ders çalışırken tekrar edilen bilgilerin beynin uzun süreli belleğe kaydedilebilmesi için ortamdaki uyaran sayısının mümkün olduğunca az olması gerekmektedir. Aksi taktirde beyin, farklı uyaranlardan farklı bilgilere maruz kalmakta ve bunları işlerken derse ayırması gereken kapasiteyi azaltmak zorunda kalmaktadır. Ortamın ders çalışmak için uygun hale getirilebilmesi için ilk olarak ses kaynakları azaltılmalıdır. Eğer dışarıdan ses geliyorsa pencereler kapatılmalıdır. Bunun yanında gereksiz ses yapan radyo ve televizyon gibi aletlerin de kapatılması gerekmektedir. Eğer müzik dinlenilmesi gerekiyorsa kulağı rahatsız etmeyecek seviyede, sözsüz müzikler tercih edilmelidir. Ortamda yeteri kadar ışık olmasına dikkat edilmeli, eğer lamba yetersiz geliyorsa masa lambası alınmalıdır. Ses ve ışığın yanında, dikkati dağıtması olası cisimler çalışma masasından kaldırılmalı, mümkün olduğunca sade ve düzenli bir ortam oluşturulmalıdır. Ek olarak, odanın temiz olması kişinin aynı ortamda daha uzun süre çalışabilmesine olanak sağlayacağı için düzenli olarak temizlik yapılması önerilmektedir.
ÖSYM yıllar geçtikçe soru tarzlarını değiştirmekte ve her sınavda yepyeni soru türlerini kullanmaktadır. Bu da öğrencilerin bildikleri konularda çıkan soruları yapamamasına sebep olabilmektedir. Böyle bir durum yaşamak istemeyen sınav adaylarının belirli kurallar dahilinde çalışması gerekmektedir.
Sınav adaylarının verimli çalışabilmesi için bir ders için birden fazla kaynak kullanması gerekmektedir. Bu kaynaklardan biri üzerine diğerlerinden elde edilen yeni bilgiler yazılmalıdır. Bu sayede tek bir kitapta, tüm kaynaklarda yer alan bilgiler toplanmaktadır. Soru çözümü yapılırken de mutlaka farklı yazarlarının kaynakları satın alınmalı ve mümkün olduğunca fazla özgün soru görülmelidir. Kaynaklar elde edildikten sonra branşlarda sahip olunan temele ve çalışılması gereken konu miktarına göre bir program yapılmalıdır. Program oluştururken rehberlik hocalarından yardım alınmalı ve dinlenme, yemek, uyku, eğlence saatlerine de zaman ayrılmalıdır.
Uygun çalışma ortamı oluşturulduktan ve programa göre çalışma yapılmaya başladıktan sonra verimi arttırmak ve konuları iyice kavramak için bazı teknikler uygulanabilir. Çalışma esnasında ezber gerektiren konuları yüksek sesle okuyarak tekrar etmek daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlayabilir. Önceki sınavlarda çıkan ve önemli olduğu düşünülen bilgiler için küçük kartlar hazırlanabilir. Bu küçük bilgi kartları boş zamanlarda okunabilir ve bu sayede konunun oturması sağlanabilir. Soru çözümü esnasında aynı yöntem yanlış yapılan sorular için kullanılabilir. Daha etkili sonuç alınabilmesi için sorular makasla kesilerek daha büyük kağıtlara yapıştırılabilir ve tekrar çalışmalarının ardından yeniden çözülebilir. Coğrafya gibi görsel ağırlıklı derslerde haritalar alınabilir ve bunlar üzerinden çalışılabilir. İnternet üzerindeki uzman eğitimcilerin önemli olduğunu belirttiği konular not alınabilir ve bu sayede karşılaşılmamış bir soruyu çözme ihtimali arttırılabilir.